2820vraagt

OCMW Bonheiden

Beschrijving project

Het platform draagt bij aan de algemene missie van het dienstencentrum: “Samen groeien naar een zorgzame buurt door ruimte te creëren waar mensen elkaar ontmoeten, een sociaal netwerk uitbouwen en zich verbonden voelen”.

Partners

/

Sterke punten

  • laagdrempelig
  • nabijheid
  • faciliterend (het is één stukje van het grotere web rond sociale cohesie en warme buurten

Drempels en wat we anders zouden doen

De grootste drempel is het feit dat niet iedereen digitaal actief is. Voor bepaalde hulpvragen moeten we zelf onze voelsprieten uitsteken en aan de persoon in kwestie vragen of we via het platform op zoek mogen gaan naar een buur die hem/haar kan helpen.

Blijvende impact

De blijvende impact is voorlopig ongekend. We hebben wel voor een persoon een buurtbewoner gevonden die tweewekelijks bij hem op bezoek gaat om zijn boodschappen te brengen en een babbeltje te doen. Hierdoor kan deze persoon langer zelfstandig blijven wonen én leren mensen die in dezelfde straat wonen elkaar kennen. Hopelijk kunnen we zo nog buurtbewoners bij elkaar brengen.

Anekdote

Voor mij is een klein hoera-momentje telkens wanneer iemand aangeeft eenmalig een buurtbewoner te hulp te willen schieten (bv. door boodschappen of een klein klusje te doen) en als ze me dan daarna laten weten dat ze binnenkort nog eens langsgaan. Sommigen maken na verloop van tijd zelf afspraken met elkaar. En dat is eigenlijk het grote doel: dat wij als tussenschakel overbodig worden. We kunnen verbinding leggen tussen mensen die eigenlijk vlakbij elkaar wonen maar elkaar niet kennen, en daarna laten we het los.

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bonheiden

Waar zijn we actief?

Volledige gemeente Bonheiden en de deelgemeente Rijmenam (opgedeeld in vier buurten)

Contact

ocmwbonheiden@ocmwbonheiden.be

Doelgroep

alle inwoners van Bonheiden

Periode van uitvoering

1/04/2021 tot doorlopend

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Nee

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

8/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

6/10