De Stuyverij vzw

De Stuyverij vzw

Beschrijving project

Een plek waar mensen op zoek kunnen gaan naar voldoening door samen te experimenteren. Doel: Mensen verbinden, elkaar laten inspireren en versterking vinden bij elkaar en het lokale netwerk – op vandaag stellen we vast dat de stuyfplekmethodiek heel wat anders-actieve mensen in de samenleving bereikt via de outreachende projecten die deelnemers zelf ontwikkelen en uitvoeren. De sociale impact bestaat eruit dat mensen enerzijds kunnen bouwen aan en deel uit maken van een sociaal netwerk, deelnemers ontdekken er hun eigen talenten en groeien in een ondernemende houding, deelnemers nemen er de regie over hun eigen leven en dromen terug op versterkt door een collectief dat op haar beurt op versterkt raakt door de individuen.

Deelnemers orienteren zich in de stuyfplek en gaan op zoek naar hun intrinsieke motivatie, passie of drijfveer. Vroeg of laat voelen ze de nood aan een duidelijke focus om van daaruit te experimenteren met eigen acties in de vorm van stuyfsessies. Vanuit die experimenten krijgen groeidoelen steeds beter vorm omdat deelnemers door te doen ontdekken wat hun volgende stap is. Uiteindelijk ontstaat de nood aan een duidelijke vorm of een passend statuut. bv. verder werken als vrijwilliger, een passende job zoeken, zelfstandige worden, een vzw opstarten, aansluiten bij een beweging of een opleiding volgen. Hier komt vaak het lokale netwerk en de reguliere dienstverleners in het verhaal.

Het unieke aan de stuyfplek is dat alles een project kan zijn. Van een ondernemer die een zaak wil opstarten tot een dakloos persoon die iets wil doen aan zijn/haar eenzaamheid. Van actieve burgers die een foodtruck (quatre cars) ontwikkelen tot gezinnen die zelf kinderopvang organiseren (cokido). Van mensen in armoede die after works voor sociaal werkers organiseren tot studenten die samen met bestuyvers hun bachelorproeven in de praktijk samen vorm geven.

Partners

Op vandaag De Stuyverij vzw, sociale innovatiefabriek, starterslabo, Odisee hogeschool, VDAB, GTB, VOC Opstap, Refu-interim, FMDO, Groep Ubuntu, De Stroom vzw, De Mare vzw, Bolwerk vzw, designregio Kortrijk, Vormingplus, Schouwburg, Krak VZW, NIA, Wijkcomité De Zonnewijzer, De Korf, de dienst integratie Stad Kortrijk, De stroate vzw, Quindo vzw, Oranjehuis, Place to Bee… en heel wat sociaal ondernemers (teveel om op te noemen)

Sterke punten

We werken sterk talentgericht, bottom up en maken linken en mogelijkheden tussen mensen zichtbaar.

Drempels en wat we anders zouden doen

We krijgen vaak te horen dat het niet duidelijk is wat we doen tot mensen het zelf beginnen te doen 😉 We passen niet in één vakje (wat onze bedoeling is, maar dat maakt het vinden van funding er niet makkelijker op). We moeten onze why ook zelf continue blijven afchecken en durven bewegen in het landschap – het is een valkuil om ons concept, dat werkt, als een afgelijnd gegeven te brengen.

Blijvende impact

We bereiken rond de 1000 bezoekers, daarvan participeert ongeveer de helft ook actief in het aanbod en we begeleiden tussen de 20 en de 30 bestuyvers met een individuele groeiovereenkomst. Bijzonder zijn de relaties die ontstaan ​​in de netwerken rondom een ​​Stuyfplek. Bijvoorbeeld wanneer welzijnsvoorzieningen, andere burgerinitiatieven, onderwijsinstellingen en lokale overheden worden samengewerkt om een ​​initiatief vorm te geven. Zo richt een overheidsdienst zich op het helpen van mensen bij het regelen van hun bestuur om hun rechten te kunnen uitoefenen. Vanuit het idee dat als mensen eenmaal voldoende inkomen hebben, de ander op zijn plek valt. Stuyfplekken vullen elkaar aan en beginnen aan de andere kant: mensen helpen een idee te krijgen hoe ze hun leven organiseren, ze een nieuwe richting geven. Help ze hun eigen initiatief te vinden in een veilige, warme omgeving. Misschien voor vrijwilligerswerk, voor betaald werk of voor uw eigen bedrijf. Daarom creëren we vanaf het begin open connectortafels en co-working labs, zodat mensen elkaar over alle hokjes heen versterken.

Anekdote

Een moeder van Iraanse afkomst die na tien jaar alle vertrouwen in een vluchtelingenopvang heeft verloren, voelt zich prettig in de keuken. Ze communiceert weinig of geen communicatie en is erg verlegen. Door de waardering die ze krijgt tijdens opendeurdagen gaat ze koken voor familiefeesten. Samen met haar dochter, die wel Nederlands spreekt, waagt ze zich aan een workshop Iraans koken voor een teambuilding. De deelnemers waarderen het moeder-dochter concept. Ze communiceert steeds meer met bezoekers en een jaar geleden startte ze haar eigen lunch- en theehuis in Kortrijk. De behoefte aan aanvullende vaardigheden om haar bedrijf te runnen groeit en ze leert nog steeds van de andere actieve ‘opiniepeilers’.

Een jongere met autisme en toelating gaf aan meer te willen doen met zijn uitzonderlijke tekentalent. Na feedback en aanmoediging tijdens een connectorstafel neemt hij het initiatief om zijn wens te delen met onder andere de kunstacademie, waar we samen met journalisten in contact komen en zijn verhaal wordt opgepikt door het VRT-programma ‘Iedereen beroemd’. Daarna kon hij exposeren in verschillende kunstgalerijen. We koppelden hem aan Starterslabo waar hij een groeiproces startte om zijn artistieke droom als zelfstandige verder vorm te geven.

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Roeland Saverystraat 26, 8500 Kortrijk

Waar zijn we actief?

De Stuyfplek richt zich op gans de regio west-Vlaanderen (ondertussen ook in Roeselare, Tielt, Oostende, Turnhout, Lier, Borgerhout en online.

Contact

ben@destuyverij.be

Doelgroep

Iedereen is onze doelgroep. De sterkte van onze werking is net de diversiteit. Hoe heterogener de community, hoe rijker de stuyfplek.

Periode van uitvoering

2015 tot Geen einddatum

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Ja

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

10/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

9/10