Praatcafé voor mensen met kanker en hun naasten

Kom op tegen kanker

Beschrijving project

Kom op tegen Kanker organiseert zowel praatcafés als koffiemomenten. Meestal met een maandelijkse frequentie. Op ieder praatcafés staat een thema/onderwerp/workshop/lezing gerelateerd aan kanker op het programma. Deelnemers krijgen info van een expert/deskundige en kunnen vragen stellen of getuigenis doen. Soms wordt er ook een ontspannende of educatieve activiteit georganiseerd. Uitwisseling van info tussen lotgenoten is daarbij een belangrijk element, maar ook contacten leggen, ontmoeting, gezelligheid. Tijdens de koffiemomenten staat vooral gezellig samenzijn en ontspanning centraal. Lotgenoten begrijpen elkaar dikwijls met weinig woorden. Gewoon er voor elkaar zijn betekent al heel wat. Praten over de ziekte kan, maar moet niet. Deelnemers zijn mensen met kanker of overlevers van kanker. De psychosociale impact van kanker kan ook na de behandeling nog jaren nazinderen. Ook naasten en mantelzorgers zijn welkom. Ook zij hebben vaak nood aan ondersteuning en informatie. De praatcafés en koffiemomenten worden volledig ondersteund door ervaren zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker. Zij hebben een opleiding gekregen via de vrijwilligersschool van Kom op tegen Kanker. Zij leiden de activiteiten in goede banen, zijn gastvrouw/gastheer en bieden wie dat wenst een luisterend oor of de nodige info en advies.

Partners

/

Sterke punten

Expertise rond kanker en psychosociale zorg Lotgenotencontact Bekendmaking/publiciteit

Drempels en wat we anders zouden doen

Nieuwe mensen aantrekken en over de drempel trekken Aantrekkelijke en gezellige locatie Vervoer en bereikbaarheid.

Blijvende impact

Pscyhosociale steun voor mensen met kanker en hun naasten. Meer welzijn, minder stress, beter geïnformeerd, minder sociaal isolement, steun van lotgenoten, er niet alleen voor staan.

Anekdote

Citaat van Frieda, zorgvrijwilliger bij Kom op tegen Kanker : Ik begeleid de koffieochtenden in Gentbrugge en de koffienamiddagen in Wetteren. Daar komen (ex-)kankerpatiënten en hun naasten samen voor een informele en deugddoende babbel. Ons vast team van vrijwilligers ontvangt hen met een kopje koffie en gebak. We introduceren nieuwe mensen en zetten ons dan bij de groep. Je merkt echt dat die momenten heel waardevol zijn voor de lotgenoten: ze doen hun verhaal, steunen elkaar, geven elkaar raad … We lassen ook altijd een moment in waarop iedereen nieuwtjes kan melden. Soms is dat goed nieuws, soms slecht. Slecht nieuws is ook voor ons vaak moeilijk, ook al weet je dat het onvermijdelijk is. Met veel van onze gasten hebben we een goede band. Die zorgt voor heel veel energie. Je merkt dat de mensen blij zijn om ons te zien, en dat we hen kunnen helpen door er gewoon voor hen te zijn en te luisteren. Ik word er nu 73, maar ik hoop dit nog jaren te kunnen doen.’

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koningsstraat 217, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Waar zijn we actief?

Kom op tegen Kanker organiseert samen met lokale of regionale partners in heel Vlaanderen praatcafés en koffiemomenten voor mensen met kanker en hun naasten.

Contact

peter.bruggheman@komoptegenkanker.be

Doelgroep

Iedereen die te maken krijgt met kanker.

Periode van uitvoering

2014 tot /

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Ja

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

10/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

8/10