Stadsakker

District Berchem en stad Antwerpen

Beschrijving project

Gezonde voeding toegankelijk maken.

  • Sociale tewerkstelling
  • Lokale en gezonde voeding
  • Sociale cohesie in wijken

Partners

We hebben al vele samenwerkingen gehad; deze lijst is misschien niet volledig. District Berchem, stad Antwerpen, Ideale woning, Woonhaven, Zewopa vzw, speelhuis Elief, Kras vzw, Velt vzw, projectontwikkelaar DPD, AGVespa, Antwerpen aan’t woord, Loof en Bezen csa, NMBS Holding, Zomer van Antwerpen, Universiteit Antwerpen, Groenman, Aculea, het Ecohuis, vzw deLink en deSingel

Sterke punten

  • Stadsakker is ingebed in de vzw Buurtwerk Posthof. Dit buurthuis bestaat al 40 jaar en zorgt voor veel stabiliteit bij een experimenteel project als Stadsakker. Continuïteit is namelijk cruciaal voor het welslagen van onze verschillende tuinen.
  • De omkaderingsploeg heeft veel knowhow van eerdere werkervaring kunnen binnenbrengen in Stadsakker.
  • Inhoudelijk zit de tijdsgeest mee voor Stadsakker. De vraag naar groene projecten die buurten versterken en thema’s als lokale voeding, zinvolle arbeid voor kortgeschoolden, buurtcomposteren, enz.. staan op de politieke agenda.

Drempels en wat we anders zouden doen

  • Financiering blijft elk jaar een grote puzzel. Overheden en andere partners zien ons graag komen, maar we hebben nog geen model hoe we dit duurzaam gefinancierd krijgen.
  • We doen heel veel verschillende zaken, wat het moeilijk maakt om verder te groeien. Dit komt enerzijds door de afhankelijkheid van projectsubsidies en anderzijds omdat we zoveel mogelijkheden en kansen zien en we vaak goesting hebben om deze allemaal te exploreren.
  • De tijdelijkheid van vele van onze projecten vraagt een grote inspanning van ons team. Het tijdelijke is een fantastische hefboom om iets in gang te zetten in een buurt en om het potentieel van iets bloot te leggen. Maar een project heeft op lange termijn ook vaste ankerpunten nodig.

Blijvende impact

Op verschillende vlakken. Tijdelijke ingrepen werden al geïntegreerd in definitieve plannen, buurtbewoners die helemaal vertrokken zijn met tuinieren, projectpartners die uitgroeien tot duurzame samenwerkingsverbanden,….

Anekdote

/

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sint-Lambertusstraat 58, 2600 Berchem

Waar zijn we actief?

Berchem en bij uitbreiding heel de Stad Antwerpen

Contact

stadsakker@posthofvzw.be

Doelgroep

Voor iedereen

Periode van uitvoering

2013 tot Geen einddatum

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Ja

Categorie(ën)
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

8/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

7/10