Stationshub De Stoasje

Sociaal Huis Kortemark

Beschrijving project

De talenten en mogelijkheden van mensen met een beperking ontdekken inzetten om een meerwaarde te bieden voor inwoners, treinreizigers, vereniging, diensten. Openheid creëren bij de bevolking en het verenigingsleven om mensen met een beperking een kans te geven. Een leegstaand stationsgebouw een nieuwe invulling geven door er een laagdrempelige ontmoetingsplek te creëren, rekening houdend met het verbod van de NMBS om er commerciële activiteiten uit te voeren. Inzetten op een afhaalpunt voor lokale en fairtrade-producten, deeleconomie, geefeconomie,…

Partners

Samenwerking van het Sociaal Huis Kortemark en de voorzieningen OC Sint Jan de Deo Handzame en Tordale Torhout.

Sterke punten

Inclusief: het geeft mensen met een beperking een volwaardige plek in de gemeente. Warm: inwoners voelen zich goed en komen graag langs (tijdens de covidsituatie is dit tijdelijk beperkt) Betrokken: vrijwilligers en mensen met een beperking voelen zich erg betrokken bij het gebeuren, ervaren het als een meerwaarde hier een taak te kunnen opnemen.

Drempels en wat we anders zouden doen

Een stationsbuurt blijft een plek die gevoelig is voor (kleine) criminaliteit. De binnenkant van het gebouw is dringend aan herstelling en opwaardering toe.

Blijvende impact

Het project creëert openheid en warmte: door en voor zowel mensen met een beperking als andere inwoners. Mensen (ook mensen met weinig sociaal contact) voelen zich er snel thuis.

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stationsplein, 8610 Kortemark

Waar zijn we actief?

De gemeente Kortemark

Contact

ann.sap@kortemark.be

Doelgroep

Kinderen, jongeren, ouderen, gezinnen, mensen in armoede, mensen met een beperking,...

Periode van uitvoering

2018 tot /

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Ja

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

10/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

8/10