Buren voor Mekaar

OCMW Hoegaarden

Beschrijving project

Buren voor Mekaar is burenhulp op een informele manier. Het richt zich vooral naar ouderen en zij maken er gretig gebruik van. De initiële doelstelling: vereenzaming tegengaan.

Buren voor Mekaar startte met een experiment in één buurt (enkel straten). Nadien werd dit uitgebreid naar het hele grondgebied van Hoegaarden. Op het hoogtepunt waren er ongeveer 50 vrijwilligers en zo’n 1500 hulpvragen per jaar. De vrijwilligers werkten heel zelfstandig in hun eigen buurt. Hulpvragen varieerden van klein (een brood meebrengen) tot heel groot (wekelijks een kind opvangen gedurende één nacht om de mama de kans te geven te gaan werken).

Partners

OCMW Hoegaarden, Seniorenverenigingen, Samana, lerende netwerken over zorgnetwerken

Sterke punten

Zelfstandigheid van de vrijwilligers, de buurten zijn heel klein (vrijwilligers ‘werken’ dicht bij huis), 4-maandelijkse bijeenkomsten met de vrijwilligers.

Drempels en wat we anders zouden doen

Tot 2016 was het geen probleem om nieuwe vrijwilligers te vinden. Nu willen vrijwilligers zich niet meer zo zelfstandig inzetten: ze willen een duidelijke taak, een duidelijke hulpvraag via het OCMW. En dan komt de vraagverlegenheid bij hulpvragers als groot probleem op de proppen: mensen vragen nog steeds moeilijk hulp via het OCMW. Nog een drempel is de steun vanuit het lokaal bestuur.

Blijvende impact

Jaarlijks bereiken we zo’n 200 mensen. Mensen kennen het project en weten ook wie de vrijwilligers zijn. Meer en meer wordt ook de weg naar het OCMW gevonden om hulpvragen te stellen, zodat wij vrijwilligers kunnen uitsturen.

Impact corona: Oudere vrijwilligers bleven heel erg goed in hun kot, waardoor hun hulp veranderde (geen praktische hulp meer, geen bezoek, maar telefonisch contact). De crisis wierp ook een ader licht op deze vrijwillige hulpverlening. Zowel voor ons (hoe kunnen we toch nog hulp organiseren + via een telefoonronde bij 70-plussers: ‘wat zijn hun echte noden? Nu en buiten de crisis’ leerde ons welke noden er in Hoegaarden zijn).

Anekdote

Naar de toekomst voor OCMW Hoegaarden: 80-jarigen bezoekjes (om ouderen te informeren over wat er mogelijk is qua hulp, vragen naar hun welzijn en noden, met vrijwilligers), Buren voor Mekaar (verderzetting), Minder Mobielencentrale (verderzetting), burenbemiddeling, Zorgzaam Hoegaarden (om iedereen in de eigen buurt een netwerk te geven + de connectie met het professionele zorglandschap en de buurt maken; in twee deelgemeenten). Allemaal met als doelstelling: vereenzaming tegengaan, zorgen dat iedereen de juiste hulp kan krijgen.

Zowel ‘klanten’ als vrijwilligers zijn heel positief. Klanten zijn écht geholpen met de hulp die geboden wordt, vrijwilligers krijgen heel veel voldoening van de kleine hulp die ze bieden in hun buurt.

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gemeenteplein 1, 3320 Hoegaarden

Waar zijn we actief?

Gemeente Hoegaarden

Contact

OCMW Hoegaarden

Doelgroep

Ouderen, mensen in armoede

Periode van uitvoering

2005 tot Geen einddatum

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Ja

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

9/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

7/10