Telefoonproject ’t Babbelminuutje

Gemeente Ieper

Beschrijving project

’t Babbelminuutje is een telefoonproject waarbij personen wekelijks door een vrijwilliger worden opgebeld voor een babbel en hierbij te ondersteunen in de thuissituatie (link leggen naar diensten binnen Zorgnetwerk Ieper, activiteitenaanbod dienstencentra…) Hierdoor willen we aandacht besteden aan het werkingsprincipe van de lokale dienstencentra: ‘bijzondere aanbod besteden aan het voorkomen van vereenzaming en het eenzaamheidsgevoel aanpakken. Deze dienstverlening wordt gratis aangeboden aan alle inwoners van groot Ieper.

Sociale functie: losse babbel, polsen of alles in orde is. Signaalfunctie: indien problemen worden opgemerkt, signaleert de vrijwilliger dit aan de maatschappelijk werker van het dienstencentrum. Veiligheidsfunctie: bij het niet opnemen van de telefoon polst de maatschappelijk werkers of alles in orde is. Tegemoetkomen aan de sociale noden van de deelnemers en opvangen van signalen omtrent de thuiszorgsituatie.

Partners

Gemeente Ieper

Sterke punten

  • Vertrouwensband
  • Wekelijkse babbel

Drempels en wat we anders zouden doen

  • De vrijwilligers en deelnemers zien elkaar niet doordat het gesprek via de telefoon verloopt, hierdoor zien ze elkaars mimiek en non-verbale lichaamstaal niet.

Blijvende impact

Als de vrijwilliger bepaalde signalen opvangt, wordt dit opgevolgd. Een zorgconsulent gaat op huisbezoek of een maatschappelijk werker neemt contact op. De deelnemers leren de diensten van Zorgnetwerk Ieper en het activiteitenaanbod van de dienstencentra. ’t Babbelminuutje is een laagdrempelige manier op contact te leggen met een kwetsbare doelgroep. Sommige deelnemers komen hierdoor voor een eerste maal in contact met het Zorgnetwerk en komen naar het dienstencentrum (cafetaria, activiteiten, dienstverlening). We merken dat een luisterend oor heel belangrijk is. Tijdens de wekelijkse gesprekken komt de vrijwilliger veel te weten over de situatie van de deelnemer. Hier kan er op ingespeeld worden door de persoon door te verwijzen naar bepaalde diensten.

Anekdote

De deelnemers zijn zeer dankbaar voor het telefoontje. Ze verwachten dat ze wekelijks rond hetzelfde tijdstip op dezelfde dag telefoon krijgen van de vaste vrijwilliger. Een deelnemer vergeleek het als het krijgen van een mooie boeket bloemen, zo’n gevoel geeft ’t Babbelminuutje haar. De vrijwilliger stelt altijd de juiste vragen waardoor ze haar heel goed voelt bij het gesprek.

Geef feedback op dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rijselsepoort 4, 8900 Ieper

Waar zijn we actief?

Ieper en deelgemeenten

Contact

sieglinde.dupont@ieper.be

Doelgroep

Ouderen, kwetsbare doelgroep

Periode van uitvoering

2008 tot Geen einddatum voorzien

Wordt er gewerkt met vrijwilligers?

Ja

Categorie(ën)
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
Is dit project een aanrader?

10/10

Score op de impact die het project heeft gehad op de buurt

7/10